Willem Jan goes TTL


Met mijn Nikon in een Subal huis zonder de moderne poespas zoals glasvezel, ben ik min of meer verplicht alles handmatig te regelen. Dus diafragma en sluitertijd, maar ook de kracht van de flitsers. Goede fotografen hebben hier veel minder moeite mee dan ik, en het de gevleugelde uitspraak is altijd ‘Dat heb je helemaal niet nodig. Je kijkt ff en probeert twee keer en het is goed’. Bij mij was dat helaas maar zelden het geval……

Toevallig had ik ook een Subal behuizing voor de Nikon systeemflitser liggen. Ik had immers een gebruikte set in 2012 in zijn geheel gekocht van Michael Feierabend.  Toch gebruikte ik alleen de handmatige flitsers, iets wat ik met mijn D100 ook al deed, met precies dezelfde flitsers. Vandaag toch maar eens geprobeerd of dat voor mij wat zou brengen, TTL flitsen.

Ik moet zeggen, de resultaten vallen zeker niet tegen. Alleen heb ik maar 1 TTL flitser, dus nogal wat schaduwen.

Misschien moet ik dit systeem toch vaker toepassen.