3-Ster Opleiding


De 3*-duikopleiding, ook wel bekend als ‘Divemaster’, is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’, wat inhoudt dat je leert hoe je duikers in opleiding kunt helpen door hen te begeleiden en duiktechnieken met hen te oefenen.  Daarnaast is er veel aandacht voor het beheersen van een ongeval, mocht dat voorkomen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden.

Wat houdt de opleiding in

De 3*-cursus begint vroeg in het jaar met een en kennismakingsavond. Tijdens deze avond krijg je een lijst van activiteiten welke je moet uitvoeren in de loop van het jaar. Dit omvat o.a. het volgen van de module ‘Redden’, het volgen van een Reanimatie cursus, maar ook een stuk theorie met bijbehorende duiken. Daarnaast zul je actief moeten worden in het begeleiden van onervaren duikers en zul je in verenigingsverband e.e.a moeten organiseren. Uiteraard wordt voor al dit werk ruim de tijd genomen, en wordt deze opleiding in oktober afgerond.

Voorwaarden voor deelname

Om deze opleiding te kunnen volgen moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Een 2*-brevet hebben of een vergelijkbaar brevet van een andere duikorganisatie.
 • je moet in het bezit zijn van een verklaring van een huisarts of keuringsarts waaruit blijkt dat er geen medische belemmeringen zijn (zie duikmedische keuring).
 • Minimaal 18 jaar zijn

Er is geen minimum eis meer aan het aantal duiken dat je moet hebben voordat je mag beginnen aan de opleiding (hoewel wat ervaring het wel makkelijker maakt).

Er wordt wel geëist dat voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, je in totaal minimaal 60 duiken moet hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding. Om te borgen dat je duikervaring voldoende divers is, gelden voor de samenstelling van die 60 duiken de volgende regels:

 • ten minste 30 duiken in Nederlands water
 • ten minste 10 duiken dieper dan 20 meter
 • ten minste 5 nachtduiken
 • ten minste 15 getijdenwaterduiken

Hoe ziet de cursus er uit

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De 3*-duiker aan de leiding (Theorie)
 • Decompressie (Theorie)
 • Materialen (Opdracht)
 • Skills  (Zwembad)
 • Organisatie evenement
 • Begeleiden van minder ervaren duikers (Buitenwater)

Daarnaast zijn er voor de decompressie duiken 2 verplichte duiken te doen.

Tijdens deze cursus wordt er veel zelfstandigheid van de cursist gevraagd en zul je ook zelf het nodige moeten organiseren.
Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, ontvang je het felbegeerde 3*-duikbrevet.

Het programma van de 3-ster opleiding wordt in overleg met de cursisten gemaakt.

Kosten

Voor leden wordt de cursus tegen een sterk gereduceerd tarief aangeboden. Je moet een lesboek (met brevetregistratiekaart) aanschaffen (ca. EUR 50,–). Daarnaast wordt er een bijdrage van 25,–  gevraagd voor koffie/thee, Skills DVD en de verschillende accommodaties. Je moet  in principe zelf voor je uitrusting zorgen. Bij de vereniging kun je een en ander huren en kun je je fles laten vullen. Ben je nog geen lid dan kun je meedoen door lid te worden.

Geïnteresseerd geraakt? Neem dan voor meer informatie en prijsafspraak via mail of telefonisch contact op met ons secretariaat (zie  contactinformatie ).