Dat Gaviiformes een vreemde eend in de bijt is, wist je natuurlijk al.
Dat is helemaal goed zichtbaar wanneer je je realiseert dat deze club niet aan onderwater hockey, maar aan onderwater rugby doet.
Onderwater rugby
Het doel van onderwater rugby is het plaatsen van een bal in het doel van de tegenpartij. De bal is zo groot als een handbal bal en gevuld met zout water. Eenvoudige natuurkunde leert, dat deze daardoor zinkt. Het goal is niets anders dan een stalen mand van ongeveer 50 cm hoog. Deze wordt geplaatst op de bodem van het bad, aan de rand van het speelveld. De spelers van de tegenpartij mogen de speler die in balbezit is tegenhouden door hem of haar vast te houden en te proberen de bal te ontfutselen.
De spelregels
Na het bovenstaande kan het lijken dat OW-rugby een harde sport is. Dat valt reuze mee, doordat er beperkingen zijn, die zijn vastgelegd in de spelregels. Een van de meest belangrijke regels gaan dan ook over wat je wel en niet mag bij de tegenspeler:
- Je mag een speler alleen aanraken als deze in balbezit is.
- Alle vormen van geweld (schoppen, slaan, krabben, schelden etc) zijn niet toegestaan, en dat geldt ook voor de keeper
- Het is verboden enig uitrustingsstuk van de tegenspeler aan te raken (bril, vliezen, cap, zwempak). Ook wanneer deze in balbezit is mag dat dus NIET.
Daarnaast leggen de regels vast hoe groot en hoe diep het speelveld is. De lengte van het speelveld moet liggen tussen de 12 en 18 meter liggen, de breedte tussen 8 en 12 meter en de diepte tussen 3,5 en 5 meter.
Het spel wordt gespeeld in twee teams, waarbij elk team maximaal 15 spelers, inclusief keeper telt. Daarvan zijn er op elk moment maximaal 6 in het water, 5 als wisselspeler en 4 als reserve. Er mag onbeperkt gewisseld worden door middel van een vliegende wissel. Echter, de inkomende speler mag het water pas raken als de uitgaande speler het water helemaal uit is.
De spelers dragen hun basis uitrusting, aangevuld met een water-polo cap om de oren te beschermen tegen eventuele oor perforaties.
De arbitrage bestaat uit 2 onderwater scheidsrechters welke met perslucht werken. Daarnaast is er nog een scheidsrechter boven water. De scheidsrechter aan de oppervlakte is de spelleider. Het is verboden om als speler met de scheidsrechter in discussie te gaan. (De scheidsrechter heeft altijd gelijk)
Het spel duurt officieel 2 periodes van 15 minuten. De rust is slechts 5 minuten.
Voor meer info en de exacte reglementen verwijs ik je naar:
- The official Swiss Underwater-Rugby-Homepage
- Officiele CMAS pagina OW-Rugby
- USA Underwater Rugby
- UWRC-Wien
Als jij of jou duikteam/club/whatever eens een keer zin heeft om deze sport eens te proberen, zijn jullie meer dan welkom. Stuur Willem Jan dan een mailtje voor een nadere afspraak.