2-Ster Opleiding


Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

In de  2*-cursus doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

Wat houdt de opleiding in

De 2*-cursus begint in maart met een kennismakingsavond en wordt in september/oktober afgerond. Deze opleiding is vergelijkbaar met de advanced open water cursus van PADI

Voorwaarden voor deelname

Om deze opleiding te kunnen volgen moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Een 1*-brevet hebben of een vergelijkbaar brevet van een andere duikorganisatie (bijv Padi Open water).
  • Minimaal 16 jaar zijn
  • je moet in het bezit zijn van een verklaring van een huisarts of keuringsarts waaruit blijkt dat er geen medische belemmeringen zijn (zie duikmedische keuring).
  • Er is geen minimum eis meer aan het aantal duiken dat je moet hebben voordat je mag beginnen aan de opleiding (hoewel wat ervaring het wel makkelijker maakt).

Er wordt wel geëist dat voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, je in totaal minimaal 20 duiken moet hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding. Gezien het aantal duiken dat je tijdens je 1* en 2 * opleidingen moet maken is dit nooit een probleem.

Zoetersbout

Hoe ziet de cursus er uit

De cursus is een aanvulling/uitbereiding van de 1-ster duikbrevet. In je 2-ster brevet ga je ervaring opdoen met de volgende nieuwe dingen :

  • Nachtduiken
  • Getijdenwaterduiken
  • Diep(er)duiken (Optionele on-top specialisatie)

Daarnaast worden bekende dingen verder uitgediept. Je gaat opnieuw oefenen met noodprocedures, maar nu onder zwaardere omstandigheden. Je gaat opnieuw trimmen, maar nu met een kleinere afwijking. Je gaat vaker het voortouw nemen met navigatie, en je gaat meer verantwoordelijkheid krijgen wat betreft duikplanning. Kort gezegd, dit maakt een betere duiker!

Bij onze vereniging wordt de 2-sters opleiding gezien als langer traject. Je begint in maart/april en bent dan tot na de zomer bezig. De opleiding bestaat in principe uit een aantal (5 tot 6) droge contact momenten waarin we eventuele problemen met de theorie aanpakken. Daarnaast wordt er een zwembad sessie georganiseerd om de noodprocedures nog maals goed uit de doeken te doen. Verder wordt er veel gedoken om vaardigheden aan te leren of uit te diepen. Ervaring is immers de beste leermeester.

Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, ontvang je het felbegeerde 2*-duikbrevet.

Kosten

Voor leden wordt de cursus tegen gereduceerd tarief aangeboden. Je moet wel een lesboek (met brevetregistratiekaart) aanschaffen (ca. EUR 50,–) en wordt er een beperkte bijdrage gevraagd voor koffie/thee en de accommodatie (ca, EUR 15,–). Verder kunnen er extra kosten verbonden zijn aan specifieke duiken, zoals het huren van een lamp voor de nacht duik of een trip naar Zeeland voor de getijdenwater duiken.

Je moet  zelf voor je uitrusting zorgen. Bij de vereniging kun je een en ander huren en kun je je fles laten vullen. Ben je nog geen lid dan kun je meedoen door lid te worden.

Geïnteresseerd geraakt? Neem dan voor meer informatie en prijsafspraak via mail of telefonisch contact op met ons secretariaat (zie contactinformatie).