Leren duiken


OWSV Gaviiformes telt een tiental enthousiaste gediplomeerde instructeurs die elk jaar een heel scala aan opleidingen verzorgen.
Behalve de  beginnerscursus (1*) geven we zeker elk jaar ook een 2* en 3* opleiding en de nodige specialties. Hoewel duiken een serieuze zaak is, gaat dit uiteraard altijd gepaard met de nodige humor.

Heb je nog geen duikbrevet, dan kun je inschrijven voor onze 1* beginners opleiding (zie 1-ster opleiding).  Heb je al wel een 1* of 2* duikbrevet van NOB of een vergelijkbaar brevet van een andere duikorganisatie dan kun je instromen in een van de vervolgopleidingen.

1*-duiker/open water diver

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid. Met dit brevet ben je niet opgeleid voor o.a. nachtduiken en of duiken in getijdenwater.

2*-duiker/advanced open water diver

De  2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij moet je denken aan nachtduiken, duiken in getijdenwater en het plannen en uitvoeren van duiken dieper dan 21 meter. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duik gerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren?

3*-duiker/divemaster

De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressie theorie aangeboden.

Specialties

Naast deze opleidingen verzorgen we naar behoefte een aantal specialties zoals bijvoorbeeld nitrox diver, waarbij je de voordelen leert van duiken met verrijkte lucht, of droogpakduiken waar je leert omgaan met een zogenaamd ‘droogpak’. Een specialty als de module Redden is zeker een aanrader. Deze module gaat over redding procedures en ongevalsmanagement.