De 1* duik opleiding is het startpunt voor elke duiker. Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater.
De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.
Wat houdt de duik opleiding in?
De beginnerscursus van Gaviiformes OWSV leidt de aspirant duiker in ca. 8 weken op voor zijn NOB 1*-duikbrevet (Open Water Diver). De opleiding tot 1*-duiker is de basisopleiding voor duikers. De 1*-opleiding is vergelijkbaar met de Open Water opleiding van PADI. Na afloop van deze cursus krijg je een wereldwijd erkend (NOB/CMAS) brevet en ben je in staat om samen met een buddy binnen de brevet doelstellingen (o.a. maximale diepte, type duikwater) zelfstandig duiken te maken.
Kosten
De kosten voor een duik opleiding bedragen €395,– Dit bedrag is inclusief
- Boek & Brevet verklaring
- Perslucht
- Gebruik alle duik apparatuur nodig voor de opleiding.
Hoe ziet de cursus er uit
De cursus duurt ca. 8 weken en is opgebouwd uit:
- Een 5 tal theorieavonden, meestal op een door-de-weekse avond
- 5 uur binnenwater (zwembad) op zondag avond
- Een tweetal weekenden om de geleerde vaardigheden het buitenwater te tonen.
Naast de ‘lesuren’ wordt van je verwacht dat je zelf wat studie uurtjes investeert om de theorie onder de knie te krijgen.
De opleiding wordt verzorgd door onze eigen gediplomeerde instructeurs. Tijdens de opleiding worden alle benodigde boeken en duikuitrusting (o.a. duikpak, ademautomaat, duikvest, fles, perslucht, lood etc.) beschikbaar gesteld.
De opleiding begint met een kennismaking sessie in ons clubhuis. Tijdens die avond maak je kennis met je mede cursisten en krijg je de benodigde documentatie uitgereikt. Daarna begint de cursus met afwisselend theorie avonden en zwembad sessies.
De theoriesessies in ons clubhuis beginnen om ca 19:30, en eindigen rond 22:30. De zwembadsessies in zwembad De Helster beginnen om 18:30 en eindigen om 22:00.
Als je je theorie en zwembad sessies achter de rug hebt, kun je beginnen met de laatste stap van je duik opleidingen, duiken in het buitenwater. Het buitenwater deel van de opleiding vindt plaats in een plas in de buurt, begint om circa 08:00, en is rond 14:00 afgerond. Tijdens dit buitenwater deel worden minimaal 7, meestal 8 buitenwater duiken gemaakt.
Zoals gebruikelijk bij een NOB vereniging is deze planning niet meer dan een indicatie, en kunnen er naar behoefte en in overleg specifieke aanpassingen worden gemaakt.
Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, ontvang je het felbegeerde 1*-duikbrevet.
Planning
De 1-ster opleiding wordt elk jaar opnieuw uitgeschreven. We verwelkomen nieuwe cursisten vanaf april. Elk jaar wordt er een planning gemaakt conform het bovenstaande schema. Deze planning vindt je op de website.
Voorwaarden voor deelname
Om deze opleiding te kunnen volgen hoef je eigenlijk maar aan 3 eisen te voldoen:
- je moet kunnen zwemmen
- je moet bij aanvang van de opleiding minimaal 14 jaar zijn
- je bent lid van een duikvereniging. Maar dat wordt je automatisch wanneer je je inschrijft voor de cursus
- je moet in het bezit zijn van een verklaring van een huisarts of keuringsarts waaruit blijkt dat er geen medische belemmeringen zijn (zie duikmedische keuring). De kosten van een keuring bedragen ongeveer EUR 25,–.
Geslaagd, en dan?
Tijdens deze cursus ben je lid van onze vereniging. Lid zijn van onze vereniging heeft als voordeel dat je tegen een gereduceerd tarief (o.a. lesboeken en brevetkaarten) vervolg opleidingen (2* en 3*) kunt doen.
Wil je nog niet meteen een hele duikuitrusting kopen, dan kan je als lid bij de vereniging tegen een gereduceerde prijs ook eerst een tijdje een duikuitrusting huren.
Je kunt ook tegen kostprijs diverse specialisaties (zie specialties) gaan volgen zoals digitale fotografie, nitrox, droogpak enzovoort.
We trainen 2x per week in het zwembad, organiseren wekelijks clubduiken en jaarlijks een duikreis (zie duikreizen) naar een tropische bestemming. Daarnaast zijn wij een zeer actieve vereniging die voor de duikers allerlei evenementen organiseert (zie verenigingsactiviteiten), bijvoorbeeld weekenden naar Zeeland, bezoeken aan duikbeurzen en activiteiten die direct met duiken te maken hebben. Ook houden wij ieder jaar op zeer ludieke wijze een clubkampioenschap.
Geïnteresseerd geraakt? Neem dan voor meer informatie en prijsafspraak via mail of telefonisch contact op met ons secretariaat (zie contactinformatie). Wil je je gelijk inschrijven, het inschrijf formulier vind je hieronder:
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.