2-Ster Opleiding


Lesboek

Lesboek

Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

In de  2*-cursus doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

Wat houdt de opleiding in

De 2*-cursus begint in maart met een kennismakingsavond en wordt in september/oktober afgerond. Deze opleiding is vergelijkbaar met de advanced open water cursus van PADI

Voorwaarden voor deelname

Om deze opleiding te kunnen volgen moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Een 1*-brevet hebben of een vergelijkbaar brevet van een andere duikorganisatie (bijv Padi Open water).
 • Minimaal 16 jaar zijn
 • je moet in het bezit zijn van een verklaring van een huisarts of keuringsarts waaruit blijkt dat er geen medische belemmeringen zijn (zie duikmedische keuring). De kosten van een keuring bedragen ca. EUR 25,–.
 • Er is geen minimum eis meer aan het aantal duiken dat je moet hebben voordat je mag beginnen aan de opleiding (hoewel wat ervaring het wel makkelijker maakt).

Er wordt wel geëist dat voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, je in totaal minimaal 15 duiken moet hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding. Gezien het aantal duiken dat je tijdens je 1* en 2 * opleidingen moet maken is dit nooit een probleem.

Hoe ziet de cursus er uit

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Redden
 • Navigatie
 • Nachtduiken
 • Getijdenwaterduiken
 • Diep(er)duiken
 • Onderwaterleven
 • Reanimatie

Met uitzondering van het onderdeel Redden bestaat elk onderdeel uit 1 theorieles en een aantal buitenwaterlessen/duiken.  Voor het onderdeel Redden worden daarnaast ook nog 2 zwembad sessies georganiseerd.

Totaal:

 • 5 theorielessen (meestal op donderdag vanaf 20.00 uur)
 • 2 zwembad lessen (zondag avond)

De planning voor de theorie lessen en zwembad sessies is als volgt:

23-02 — Kennismaking
02-03 H1 Nachtduiken
16-03 H2 Getijdenwater
30-03 H3 Redden/Als je buddy hulp nodig heeft
02-04 H3 Zwembad 1
09-09 H3 Zwembad 2
20-04 H4 Dieper duiken
18-05 H5 Biologie/Leven onder water 
Deze planning bevat nog geen buitenwater duiken. Hiervoor maken de cursisten gezamenlijk met de instructeur afspraken zodat iedereen voldoende tijd krijgt om zich de vaardigheden eigen te maken. Het doel is om op 1 oktober 2017 de opleiding te hebben afgerond. Hou er echter rekening mee dat deze opleiding veel tijd zal vergen, vooral in de vorm van oefen duiken!

Tijdens de opleiding is en voldoende mogelijkheid voor het maken van extra oefenduiken en extra begeleiding. Er wordt van de 2*-duiker  in opleiding verwacht dat hij/zij deze zelf organiseert.

Naast de ‘lesuren’ wordt van je verwacht dat je zelf wat studie uurtjes investeert om de theorie onder de knie te krijgen.
Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, ontvang je het felbegeerde 2*-duikbrevet.

Kosten

Voor leden wordt de cursus tegen gereduceerd tarief aangeboden. Je moet wel een lesboek (met brevetregistratiekaart) aanschaffen (ca. EUR 35,–) en wordt er een beperkte bijdrage gevraagd voor koffie/thee en de accommodatie (ca, EUR 25,–). Verder kunnen er extra kosten verbonden zijn aan specifieke duiken, zoals het huren van een lamp voor de nacht duik of een trip naar Zeeland voor de getijdenwater duiken.

Je moet  zelf voor je uitrusting zorgen. Bij de vereniging kun je een en ander huren en kun je je fles laten vullen. Ben je nog geen lid dan kun je meedoen door lid te worden.

Geïnteresseerd geraakt? Neem dan voor meer informatie en prijsafspraak via mail of telefonisch contact op met ons secretariaat (zie contactinformatie).