Dag 3 – Angelique


Op deze ochtend hebben een aantal mensen van onze groep besloten extra vroeg op te staan voor een vroege duik. Voor mij was dit veel te vroeg, dus ben ik gewoon opgestaan om half 8 aan het ontbijt te zitten. Net zoals gisteren was er weer uitgebreide keuze. Ik vond het weer lastig om mijn ontbijt uit te zoeken, want alles ziet er heerlijk uit. Ik heb vervolgens weer een gebakken ei gevraagd bij de chef en deze opgegeten met een sneetje brood. Ook heb ik een bruine bol genomen met jam en natuurlijk een heerlijk glaasje oranje sap. Geen idee trouwens wat voor drinken het is, maar het smaakt goed. Tijdens het ontbijt worden er weer groepjes gemaakt voor het duiken. In de eetzaal werd ik aangesproken door Pieter Eilers. Hij vroeg aan mij of ik al een buddy had. ‘Nee, die heb ik nog niet.’ Pieter vraagt vervolgens of ik met hem wil duiken. Dit lijkt mij heel leuk, want Pieter en ik hebben in het verleden ook samen gedoken. Hij geeft vervolgens aan dat hij graag zijn nieuwe Go-Pro wil uitproberen tijdens deze duik. Ik ben helemaal voor, want ik heb zelf ook een mooie camera om foto’s te maken. We spreken af bij de omkleedbanken om samen te duiken.

Ik moet nog even terug naar het huisje om mij om te kleden. Ik zit helemaal aan het einde met het huisje, dus het duurt wel even voordat ik terug ben. Eenmaal aangekomen bij de omkleedbanken, begin ik aan het opbouwen van mijn set. Al snel staan we klaar om in te schrijven voor de duik. Natuurlijk voeren wij een buddycheck uit en lopen richting het water. Pieter en ik beslissen om een kantduik te maken richting het zuiderrif. We lopen het water in en duiken onderwater en gaan door de versmalling heen naar rechts. We houden het rif aan de rechterkant en beginnen de duik. Onderwater komen we van alles tegen: koraalduivels, wimpelwissen, trekkervissen, roggen en nog veel meer gekleurde kleine vissen. We gaan geleidelijk meer met de bodem, waardoor we steeds dieper komen. Pieter probeert tijdens de duik zijn Go-Pro en ik maak veel foto’s met mijn camera.

Ongeveer op een vierde van onze duiktijd kwamen wij een aantal personen van onze vereniging tegen onderwater. Gertjan, Sander en Alice waren net voor ons te water gegaan.
Wij hebben hen uiteindelijk ingehaald. Op een gegeven moment verandert het kleurrijke koraal naar wat donker koraal. Dit omdat we in de schaduw komen en dus minder licht hebben. Dit stuk is wel minder mooi. Uiteindelijk tikken we samen de 23,1 meter aan en besluiten dan om te keren. Op de terugweg gaan we geleidelijk weer omhoog. Tijdens de terugreis kwamen we veel roggen tegen. Deze lagen goed verscholen onder koraalstukken of onder het zand. De roggen zijn allemaal rond van vorm en hebben kleine blauwe stippen. Vaak zie je de ogen al boven het zand uitsteken. Ook zien we een aantal egelvissen. Die zwemmen vaak in paartjes. We zijn al een tijdje onderweg en uiteindelijk doemt in de verte een grote ronde koraalbonk op, die we ook aan het begin van de duik hebben gezien. Hierdoor weet ik dat we bijna terug zijn bij het strand. Geleidelijk komen we steeds dichter bij het strand en zien we de ankertouwen al over de bodem lopen. In het laatste stukje van het zuiderrif kom je nog veel leuke vissen tegen. Uiteindelijke eindigen we de duik en hebben Pieter en ik 69 minuten gedoken.

Uiteindelijk kleden we ons weer om en gaan we vervolgens wat drinken bij de cafetaria. Rond 12.00 uur besluiten we naar het restaurant te lopen om te lunchen. Wederom was het goed verzorgt en kon je weer veel dingen kiezen. Ik heb uiteindelijk een bordje warme pasta met rode saus gegeten met een soepje vooraf. Ook de tweede duik heb ik samen met Pieter gedoken. We besluiten om aan te sluiten bij Sander, Alice, Gertjan en Joel en met de zodiac naar het noorderrif te gaan. We maken ons wederom klaar om te gaan duiken en schrijven ons weer in voor de zodiac naar het noorderrif. We lopen naar de stijger om in de zodiac boot te stappen. De kaptein vaart zo ver, dat we ‘1 uur’ konden duiken. We slaan met zijn alle tegelijk over boord en zaken af naar beneden. Deze duik hebben Pieter en ik besloten niet al te diep te gaan, omdat onze eerste duik redelijk diep is geweest. Wederom is het prachtig onderwater. Ook de noordzijde heeft mooie en minder mooie stukken.

Enkele minuten in onze duik, spot Joel een murene. Deze murene is geen kleine jonge. Wat een joekel van een zware murene was dit. Gigantisch grote kop met natuurlijk superscherpe tanden. We maken een paar mooie foto’s en Pieter maakt waarschijnlijk een filmpje met zijn Go-Pro. Al snel duiken we verder, want die murene moet je niet te lang plagen.
Opeens spotten we een mooie napoleonvis! Deze heb ik nog niet eerder gezien. Het is een best groot exemplaar die niet schuw is van duikers. De napoleonvis zwemt langzaam langs het koraal richting ons en het lijkt wel of hij iedereen even wil bekijken. Nadat hij iedereen bekeken heeft, besluit hij het hazenpad te nemen. Zo snel als hij gekomen was, was hij ook weer weg. Gelukkig heb ik een mooi filmpje kunnen maken van deze prachtige vis. Vlak aan het einde van onze tweede duik, komen we weer een murene tegen. Deze is veel kleiner dan de eerste, maar nog steeds een mooi exemplaar. Ook weer een zware murene, net zoals de vorige. Uiteindelijk komen we weer de ankertouwen tegen en weten we dat we bijna terug op het strand zijn. De duik was uiteindelijk 62 minuten en onze diepte 13,8 meter. Ik heb besloten geen derde duik te maken. Twee duiken vond ik mooi voor deze dag. Tijdens het afbouwen van onze set, krijg ik te horen van andere dat er twee napoleonvissen waren op het noorderrif. Jammer dat wij er maar 1 hebben gezien. ’s Avonds nog gezellig getafeld met iedereen en ook nog een kaartenspel gedaan. Ook ben ik op tijd naar bed gegaan, omdat we de volgende ochtend natuurlijk weer heerlijk gaan duiken. Ik heb enorm genoten van de clubreis. Alles was zeer goed georganiseerd. Dank Hans voor
de organisatie en ik ben volgend jaar zeker weer van de partij.